donderdag 23 februari 2023

Een unieke opdracht voor een dakrenovatie in Doenrade

In het Limburgse Doenrade ligt een prachtig Rijksmonumentaal pand dat beschikt over twee woonadressen. Het huis is in 1878 gebouwd, toen het nog één woonadres was. In de jaren 50 is het onderverdeeld in twee woningen met ieder een eigen adres. Doordat het pand al heel wat jaren meegaat, was het dak aan vervanging toe. Een klus die door de bewoners bij ons is neergelegd. 

Twee in een

De bewoners van één van de twee woningen hadden het plan was om het gehele dak, inclusief dakgoten, aan te pakken. Het idee is om alle pannen van het dak te vervangen en het later nog te isoleren. Aangezien het huis een Rijksmonument is kan er niet zomaar iets aangepast worden. Van buitenaf mag er esthetisch gezien niks veranderen aan het huis. Wordt bij één van de twee woningen het dak gerenoveerd, dan dient dit bij de andere woning automatisch ook te gebeuren, om alles één geheel te houden. Gelukkig zijn de bewoners van beide huizen familie van elkaar, dus kon het project gemakkelijk opgepakt worden.

Specifieke opdracht

Het was van belang dat de klus uitgevoerd werd door een partij die ervaring heeft met het renoveren van Rijksmonumenten. Daarnaast is het dak enorm stijl. Iets wat ook niet zomaar voor elke dakdekker weggelegd is. Aangezien wij bij Verkoelendak Nederland met beide soorten daken ervaring hebben, kwamen de opdrachtgevers al snel bij ons uit. Zo een mooie en unieke uitdaging gaan wij zeker niet uit de weg! We brachten een bezoekje aan de woningen in Doenrade om de situatie te beoordelen en een prijsopgave te maken. Zodra we akkoord hadden op de offerte zijn we van start gegaan.

Esthetisch verantwoord

Aangezien er in 2020 werd vastgesteld dat er asbest aanwezig was op het dak, hebben wij dit eerst door een onderaannemer laten verwijderen. Nu ligt het dak vrij om door ons onder handen genomen te worden. Het plan is om op de oude constructie van het dak een houtendakbeschot aan te brengen met daar een folie overheen. Vervolgens worden daarop de nieuwe pannen bevestigd. En niet zomaar dakpannen, maar Oude Holle vieilli blauw gesmoorde dakpannen van Wienerberger. Dit zijn dakpannen die een spikkeltje bevatten en er hierdoor ‘oud’ uitzien. Het zijn dezelfde soort dakpannen als de huidigen, zodat er esthetisch niks aan het pand verandert.  

Meer lichtinval

De bewoners wilde het dak ook direct laten isoleren. Een normale isolatie op het dak is niet mogelijk. Dit betekent namelijk dat het dak verhoogd wordt, waardoor het huis niet meer dezelfde uitstraling zal hebben. Iets waar Rijksmonumenten niet mee in zal stemmen, dus is er voor een andere vorm van isoleren gekozen. De isolatie zal nu van binnenuit door een partij worden aangebracht, zodra wij dit project hebben afgerond.

Verandert er iets aan de achterzijde van het pand, dan is dat niet zo een groot probleem. Het straatbeeld blijft dan namelijk hetzelfde. Ideaal voor de bewoners, die al een tijd de wens hadden om meer lichtinval te creëren in een aantal leefruimten, zonder de uitstraling van het pand aan te tasten. Vandaar dat aan de achterzijde van de woning Velux dakramen geplaatst worden. Een perfecte oplossing!

Fijne samenwerking

De klus in Doenrade is medio februari van start gegaan en zal in zijn totaliteit ongeveer 5 tot 6 weken in beslag nemen. Doordat we een fijne samenwerking met de bewoners ervaren verwachten we dat het project soepel gaat verlopen met een top eindresultaat. En zolang de opdrachtgever blij is, zijn wij dat ook!  

Meer informatie?

Wilt u meer weten over onze diensten, een vrijblijvende offerte aanvragen of een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op via:

0475 - 58 22 22
info@verkoelendak.nl
 

CONTACT OPNEMEN

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.