vrijdag 30 april 2021

In gesprek met vrouwelijke dakdekker Kiara

Haar mannetje staan, dat doet ze wel. Kiara de Renett (26 jaar, Thorn) is sinds 2 jaar de eerste vrouwelijke dakdekker bij Verkoelendak Nederland. Een wereld waarin hard werken en veel lachen de norm is. Hoe bevalt het haar in de mannenwereld? Ze vertelt.

 

Zeg maar gewoon ‘dakdekker’ hoor

Als ik haar vraag of het ‘dakdekker’ of ‘dakdekster’ is, zegt ze resoluut het eerste. Volgens haar is er geen onderscheid. “We doen hetzelfde werk, alleen krijg je misschien net iets meer opmerkingen op de bouwplaats”. Laat je haar die rollen schouwen?”, horen haar collega’s dikwijls. En dat vindt ze alleen maar tof. Juist die combinatie van hard werken en plezier maken, maakt het leuk om te doen.

Toch net even iets anders

Kiara heeft niet altijd op het dak gewerkt. Voorheen was ze vooral in de horeca actief, maar ze miste het ‘gewoon kunnen doen’. Ze zegt: “In de horeca zit je toch in een bepaald stramien en als je je dag niet hebt, kun je daar niet met een sik rondlopen. Dat past gewoon niet. Dat is nu anders. Hier kan ik gewoon mezelf zijn. Tegen die mannen kun je alles zeggen. We lachen erom en gaan door. Dat is toch net even iets anders.”

Platte daken

Tot nu te heeft Kiara vooral platte daken gelegd en daar komt meer bij kijken dan ze op het eerste ogenblik dacht. Nu ligt het natuurlijk wel aan de soort aanvraag (nieuwbouw of renovatie) maar vaak verloopt het leggen in een aantal stappen:

  1. Het weghalen van de oude dakbedekking
  2. PE folie erop leggen
  3. Isolatieplaten erop leggen
  4. De isolatieplaten met een onderlaag bedekken
  5. De isolatieplaten inclusief onderlaag aan het dak schroeven
  6. De toplaag van minerale dakbedekking eroverheen leggen en goed recht leggen zodat het elkaar overlapt 
  7. Bitumen branden zodat het vloeibaar wordt en aan de onderlaag gaat kleven om het geheel waterdicht te maken
  8. Het geheel afwerken met minerale randstroken
  9. Alles afwerken, trim en kappen monteren en alles goed checken

Aanrader

Op de vraag of Kiara het beroep aan andere vrouwen zou aanraden, zegt ze volmondig ‘ja’. “Maar je moet wel tegen een stootje kunnen, dat wel”, voegt ze er nog vrolijk aan toe.

Bij ons werken

Verkoelendak Nederland is altijd op zoek naar enthousiaste vaklieden. Man of vrouw, dat maakt niet uit. Kijk op onze website voor de vacatures, reageer en wie weet zit je binnenkort wel bij Kiara in het team.

Bel: 0475 - 58 22 22
E-mail: info@verkoelendak.nl
 

Meer informatie?

Wilt u meer weten over onze diensten, een vrijblijvende offerte aanvragen of een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op via:

0475 - 58 22 22
info@verkoelendak.nl
 

CONTACT OPNEMEN

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.