woensdag 03 augustus 2022

Renovatie kasteel Beaxem

In het Limburgse Baexem ligt een historisch kasteel, dat tevens een Rijksmonument is. Het linker gedeelte van het kasteel heeft een aantal jaren leeggestaan en dat is enorm zonde. Dat vonden Stephan en Nadine uit Den Haag ook, dus besloten zij in 2020 om de nieuwe eigenaren van dit kasteeldeel te worden. Zij wisten bij de aankoop al dat het leien dak van het kasteel wel aan een renovatie toe was. Op aanbeveling van de Monumentenwacht hebben zij Verkoelendak Nederland ingeschakeld om het dak onder handen te nemen.

Renovatie van binnen naar buiten

De nieuwe eigenaren van het kasteel hadden altijd al het idee om een Bed & Breakfast te beginnen. En het liefst op een plek waar het nog enigszins betaalbaar is. Toen ze dit pand in Baexem tegenkwamen waren ze gelijk verkocht! Zelf hebben zij de binnenkant van het kasteel onderhanden genomen en helemaal gerenoveerd. Uiteindelijk zijn er zes luxe B&B slaapkamers inclusief badkamer ontstaan.

De renovatie van de buitenkant van het kasteel, en met name het dak, vereiste wat meer vakmanschap. Het vervangen en renoveren van een leien dak is namelijk een arbeidsintensief en specifiek klusje. Iets waar wij juist erg enthousiast van worden!

Spaanse leien

Het was niet nodig om het hele dak onder handen te nemen. Bepaalde delen waren een aantal jaren terug al gerenoveerd, maar één groot dakvlak was nog aan vervanging toe. We hebben de oude leien van het dak verwijderd en ook een deel van de houten onderconstructie. Niet de gehele onderconstructie was aan vervanging toe. De goede delen hebben we daarom hergebruikt en alleen de slechte stukken vervangen. Daarna is het dakvlak belegd met nieuwe Spaanse natuursteen leien uit de Samaca leisteen groeve. Dit is een leisteen die vaak voor Rijksmonumenten wordt gebruikt en een levensduur heeft van maar liefst 80 jaar! Het nieuwe dak gaat dus wel weer een tijdje mee.

Onderling overleg

Zoals al aangegeven is het renoveren van een leien dak een arbeidsintensieve klus die om vakmanschap vraagt. Om die reden duren dit soort projecten altijd wat langer dan wanneer er een pannendak vervangen wordt. Het gehele project bij Kasteel Baexem, van opbouw tot oplevering, heeft ongeveer 6 weken geduurd.

Tijdens die weken zijn er wel gewoon gasten in het kasteel verbleven. Vandaar dat we in onderling overleg met de eigenaren besloten hebben om elke dag voor 08.30 uur niet teveel geluid te maken, zodat de gasten fijn van hun welverdiende rust konden genieten. Uit voorzorg hebben de eigenaren twee van de zes kamers tijdelijk gesloten. Afspraken die voor beide partijen erg goed gewerkt hebben!

Nieuwsgierig geworden?

Ben je nieuwsgierig geworden naar het eindresultaat, of naar de B&B? Bezoek dan zelf Kasteel Baexem eens! Je kunt hier naast overnachtingen ook terecht voor verschillende soorten evenementen. Bekijk alle mogelijkheden op kasteelbaexem.com.

Heb je nog vragen over dit project of zelf interesse in een project met leistenen? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over onze diensten, een vrijblijvende offerte aanvragen of een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op via:

0475 - 58 22 22
info@verkoelendak.nl
 

CONTACT OPNEMEN

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.