maandag 29 juni 2020

Reparatie van kerkornamenten vraagt om vakkundige precisie

Onlangs heeft Verkoelendak Nederland de kruisen, de windhaan en de bol van de Johannes de Doper-kerk in Oud-Valkenburg gerestaureerd. Een klus die flink wat precisie vergt. Iets wat we bij Verkoelendak Nederland alleen maar toejuichen want deze pareltjes maken de kerk letterlijk en figuurlijk helemaal af.

Instandhouding in plaats van vernieuwing

In het plaatsje Oud-Valkenburg staat een van de oudste kerken in de streek: de Rooms-katholieke Johannes de Doper -kerk. Grotendeels gebouwd uit mergelsteen en sinds 1967 benoemd tot Rijksmonument, wat inhoudt dat de restauratiewerkzaamheden zo weinig mogelijk aanpassingen mogen bevatten om de instandhouding van de oorspronkelijke staat van de kerk te behouden.

Reparatie van koperen haan en bol

Dat gold ook voor de koperen haan en bol. Deze zijn opnieuw gestraald, gelast en gerepareerd en daarna voorzien van verflagen, primers en goud om vervolgens terug te plaatsen.

Schooperen en poedercoaten

Maar niet alleen de haan en bol moesten worden gerepareerd. Ook de smeedijzeren kruisen die bovenop de torens staan, werden gerepareerd, inclusief de ‘loden mutsen’ waarop de kruisen stonden.

In de kruisen zaten nog kogelgaten en andere beschadigingen, het mechanisme werkte niet meer en ook de lak was er zo goed als af waardoor we hebben besloten de kruisen schoon te stralen, te schooperen met een zink- en aluminium legering als extra beschermlaag tegen corrosie om het daarna te poedercoaten, waardoor de kruisen er weer als nieuw uitzien.

Als onderdeel van de instandhouding

Al met al een werk dat lang niet elke dakdekker uitvoert, maar waar we bij Verkoelendak Nederland alleen maar blij van worden. Bovendien horen dit soort werkzaamheden bij de jaarlijkse onderhoudsbeurt waar steeds meer kerken, kloosters, abdijen en andere monumentale panden naar vragen. Denk aan werkzaamheden als het restaureren van defecte natuursteen leien daken, pannen daken, zink- en loodwerken, constructie onderdelen, houtwerk enz .

Meer weten over (onderhouds)werkzaamheden?

Bel of mail ons of kom gezellig langs voor een bezoek aan onze showroom. Uiteraard met de RIVM-richtlijnen volgend.

Bel: 0475 - 58 22 22
E-mail: info@verkoelendak.nl

Meer informatie?

Wilt u meer weten over onze diensten, een vrijblijvende offerte aanvragen of een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op via:

0475 - 58 22 22
info@verkoelendak.nl
 

CONTACT OPNEMEN

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.