dinsdag 24 mei 2022

Uitdagende renovatie in hartje Venlo

Aan het Dominicanenplein in hartje Venlo ligt Domani: een middeleeuwse kapel, gebouwd in de 15e eeuw, die ook bekend staat als Kapel Mariaweide. De prachtige oude kapel is sinds september 2007 het decor voor culturele evenementen. Zoals voor veel oude gebouwen het geval is, is ook Domani aan een renovatie toe. Verkoelendak Nederland is de gelukkige die deze renovatie uit mag voeren.

Een nieuw jasje

De woningcorporatie Woonwenz, die eigenaar is van het pand, heeft ons de opdracht voor de renovatie gegeven. Het gaat om een renovatie van het torentje van de voormalige kapel. Wegens slijtage en ouderdom waren de natuursteenleien op het dak van de torenspits wel eens aan vervanging toe. Hetzelfde geldt voor de rest van de stellage. De stijlen waar het torentje uit bestaat zijn van hout gemaakt en met lood bekleed. Zo ook de vloerplateau’s die in de twee ‘’verdiepingen’’ van de toren liggen. Het materiaal is door de jaren heen versleten en daarom werd het nu tijd om het torentje in een nieuw jasje te steken.

Ook wordt er meteen onderhoud gepleegd aan de rest van de daken van de kapel. Deze worden opgeknapt en schoongemaakt, maar niet geheel vervangen.

Als kers op de taart wordt ook meteen het kruis dat bovenop het torentje staat gerestaureerd. De haan op het kruis zal opnieuw verguld worden, zodat deze daarna weer pronkend over Venlo uit kan kijken.

Mooie uitdaging

De renovatie brengt wel wat uitdagingen met zich mee. Ten eerste omdat Domani een Rijksmonument is. Bij het restaureren van Rijksmonumenten dien je bepaalde regels te volgen en moet je aan bepaalde normen voldoen. Het doel van Rijksmonumenten is altijd om voor een duurzame oplossing te gaan. Dit zie je terug in de manier van werken en het materiaalgebruik. Een arbeidsintensief klusje, maar wel met een mooi resultaat.

De evenementen die in het cultuurpodium gehouden worden gaan gewoon door tijdens de renovatie. Denk hierbij aan trouwerijen, concerten, vergaderingen en feesten en partijen. Dit is een tweede uitdaging die bij de opdracht komt kijken. Want we willen de overlast voor de gasten die Domani bezoeken natuurlijk zo minimaal mogelijk houden!

Projectduur

Vrijdag 22 april is Domani in de steigers gezet en maandag 25 april is Verkoelendak Nederland begonnen met de demontage van het torentje. Dit is het begin van een klus die ongeveer 3 maanden zal duren.

Meer weten?

Wil je meer weten over het renoveren van daken van natuursteenleien of heb je zelf een renovatieopdracht in gedachte? Laat het ons gerust weten door contact op te nemen via 0475 - 58 22 22 of info@verkoelendak.nl.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over onze diensten, een vrijblijvende offerte aanvragen of een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op via:

0475 - 58 22 22
info@verkoelendak.nl
 

CONTACT OPNEMEN

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.