Kunststof

Veel soorten kunststof dakbedekking zijn 100% recyclebaar!

Kunststof dakbedekking is geschikt voor zowel platte als hellende daken. Voordeel van kunststof dakbedekking is dat het milieuvriendelijk is. In veel gevallen is het volledig recyclebaar. Bovendien is het relatief dun en daardoor licht in gewicht. Hierdoor kan vaak worden volstaan met een lichtere onderconstructie. Kunststof dakbedekkingen zijn er in talloze soorten en types maar kunnen in hoofdlijnen ondergebracht worden in EPDM, ECB, PVC of TPO dakbedekking.

EPDM

EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) wordt vaak koud verlijmd. Dit materiaal vraagt weinig onderhoud en gaat probleemloos 40 tot 50 jaar mee.
Een EPDM folie kan desgewenst vooraf in de fabriek op maat gemaakt worden, waarna het op het dak in een keer kan worden uitgerold. Bij vervanging is het materiaal 100% te hergebruiken. Daarmee is EPDM minder milieubelastend dan vele andere soorten dakbedekking. Een belangrijke eigenschap van EPDM is dat het zeer elastisch is, wel 400% rekbaar. Bovendien kan het snel geplaatst worden.
EPDM dakbedekking kan op nagenoeg alle ondergronden worden aangebracht, echter niet direct over oude mastiek dakbedekking. Hiervoor dient de mastiek dakbedekking te worden verwijderd of er dient eventueel een scheidingslaag te worden toegepast. EPDM is er in verschillende diktes.

ECB

De naam ECB is een afkorting voor Etheen Copolymeer Bitumen. Dit mengsel van kunststoffen wordt met een verhouding van 50%/50% gemengd met bitumen, waardoor het goed bestand is tegen chemicaliën.

Voordelen ECB-dak:

 • het dak heeft een zeer lange levensduur
 • ECB is Uv-bestendig, dus geen verkleuring
 • nagenoeg onderhoudsvrij
 • ECB is eenvoudig te recyclen
 • ECB is gemakkelijk te verwerken
 • ECB houdt wortelgroei tegen, dus zeer geschikt voor groendaken
 • de hechting is zelfs op een oude bitumen onderlaag goed

PVC

PVC staat voor Poly Vinyl Chloride en is een kunststof dakbedekking. Een dakbedekking van PVC wordt op dezelfde manier aangebracht als een dakbedekking van bitumen. Het PVC wordt in rollen op het dak uitgerold en op het dak op maat gesneden. Een dakraam of ventilatierooster wordt ter plekke vakkundig opgenomen in de dakbedekking. PVC is een dakbedekking die alleen geschikt is voor platte daken of voor daken met een zeer lichte helling.
PVC dakbedekking heeft een aantal zeer sterke eigenschappen.

Naast het feit dat PVC waterdicht en Uv-bestendig is, biedt het tevens onderstaande voordelen:

 • milieuvriendelijk
 • recyclebaar
 • wortelbestendig
 • onderhoudsvrij

TPO

TPO is een afkorting voor Thermoplastische Elastomeer op Olefinbasis. TPO valt onder de groep thermoplasten. Stoffen met thermoplasten zijn eenvoudig te vervormen wanneer zij warm worden, maar wanneer ze op kamertemperatuur komen wordt de stof weer stevig. TPO is een stof die geschikt is als dakbedekking. TPO dakbedekking is vrij buigzaam, maar bovenal erg licht. Dit maakt dat er geen ingewikkelde of zware dakconstructie nodig is om de dakbedekking te plaatsen. Door dit lage gewicht is de TPO dakbedekking geschikt voor zowel platte als schuine daken.
Andere voordelen van TPO dakbedekking zijn bijvoorbeeld dat de TPO's vuurbestendig en Uv- en ozonbestendig zijn. Ook kan een TPO dakbedekking goed tegen chemische invloeden. Dit betekent dat het materiaal een behoorlijk tijdje mee kan gaan.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over onze diensten, een vrijblijvende offerte aanvragen of een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op via:

0475 - 58 22 22
info@verkoelendak.nl
 

CONTACT OPNEMEN

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.