Dakpannen

Dakpannen zijn er in vele soorten en maten in onze showroom hebben wij een mooi overzicht.


Een zeer veel gebruikte vorm van dakbedekking is de dakpan. Vooral in de woningbouw zien we heel veel pannendaken. Dit heeft te maken met architectuur en een pannendak geeft een woning een eigen karakteristieke uitstraling. Een dakpan is een dakbedekking van gebakken klei of gevormde beton die geschikt is om op een hellend dak te worden toegepast. Dakpannen kunnen ook verticaal worden verwerkt. De verankering is dan uiteraard een essentieel onderdeel. Op het houten dak wordt een latwerk gemaakt van panlatten op de maat van de pannen, waar de pannen met een nok op rusten. De pannen vormen een aaneengesloten geheel. Doordat ze elkaar overlappen en veelal zijn voorzien van kop- en zijsluitingen wordt een waterdicht en windvast geheel gevormd.

Holle en vlakke dakpannen

We maken bij dakpannen een onderscheid tussen de pan op basis van klei (keramische pan), of beton. Wat klei betreft, is er nog een onderverdeling in soorten klei te maken.
Indien het bovenste deel van een dakpan vlak ligt, spreekt men van vlakke of platte dakpannen en indien het gegolfd is, spreekt men van holle dakpannen. De afwerklaag speelt een zeer grote rol, dit is immers in combinatie met de vorm het uiterlijk van het dak waar men talloze jaren tegenaan kijkt.

Sneldekpan

Vroeger werd in Nederland veelvuldig gebruikgemaakt van gebakken dakpannen. Het type "Oude Holle" was een veel gebruikt model. Tegenwoordig worden pannendaken heel vaak bedekt met betonnen dakpannen, een variant daarvan wordt ook wel een sneldekpan genoemd. Het voordeel van betonpannen is dat ze niet krom trekken na verloop van tijd, en dat ze eenvoudig op maat te maken zijn. Een nadeel van de maatvastheid en de strakke sluitingen is dat er weinig getrokken of geduwd kan worden tijdens het leggen, de breedte van het dakvlak moet daarom vrij nauwkeurig worden bepaald. Verder zijn deze pannen ecologisch beter omdat ze niet op een hoge temperatuur gebakken hoeven te worden. Door zijn grotere afmeting dan een gebakken pan is het gewicht per stuk groter en liggen de pannen zeer stabiel verankerd in elkaar op het dakvlak. Hoewel ze onder meer qua duurzaamheid goed voldoen, geeft men bij de hoogwaardige bouw vooral de voorkeur aan de gebakken keramische dakpannen, vanwege de visuele uitstraling.

Nog meer soorten dakpannen

Verglaasde of geglazuurde pannen hebben een afwerking van een glimmende tot matte glazuur.
Een speciaal soort dakpan is de ventilatiepan waarvan de vorm in overeenstemming moet zijn met de omliggende pannen qua panmodel. De ventilatiepan is voorzien van een opening in de pan om de onder de pannen aanwezige ruimte te ventileren. Andere eventuele bijbehorende zaken voor een pannendak kunnen doorzichtige of doorschijnende pannen zijn van glas of kunststof, en in metaal of kunststof uitgevoerde dakdoorvoeren voor een goede ontluchting.

Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte neem gerust contact met ons op.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over onze diensten, een vrijblijvende offerte aanvragen of een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op via:

0475 - 58 22 22
info@verkoelendak.nl
 

CONTACT OPNEMEN

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.